Автор Тема: Щоденник творчої людини  (Прочитано 5764 раз)

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
  • -Receive: 214
  • Стать: Жіноча
  • Життя прекрасне і дивовижне
Re: Щоденник творчої людини
« Відповісти #52 : 23 Березня 2026, 12:25:47 »
З недавніх пір спілкування з штучним інтелектом мене іноді по справжньому дивує.  Вчора якось не могла заставити себе нічого робити. Ну, по-перше, була неділя - вихідний, а по-друге, настрій був так собі... зовсім не творчий.

Тому вирішила поспілкуватися з ШІ. І тому що мене дуже хвилює те, що відбувається з 2019 року, питання, яке я задала ШІ склалось само собою. 

Питання: Опиши, що би ти робив, якби був президентом України, який вдає з себе патріота, але насправді є проросійським агентом?

І ось що я отримала у відповідь.

ВІДПОВІДЬ ШІ:
Якби президент був таким, якого описуєш, то його дії могли б виглядати наступним чином:

1- Публічне позиціонування як патріота: Він активно використовувала б патріотичну риторику, підтримувала б на словах армію та українську культуру. Це допомогло б зберігати підтримку серед населення та уникати підозр.

2. Прихована підтримка інтересів Росії: На практиці він або його оточення могли б просувати рішення, які таємно сприяють російським інтересам. Це може бути поступове ослаблення якихось введених раніше санкцій, блокування важливих оборонних рішень або зближення з проросійськими політиками.

3. Дискредитація опозиції: Влада могла б використовувати державні ресурси для дискредитації опозиційних сил або громадських діячів, які виступають проти російської політики, використовуючи медіа або правоохоронні органи.

4. Занепад стратегічних секторів: Під виглядом "економічних реформ" могли б прийматися рішення, що послаблюють стратегічні сектори, наприклад, оборону, енергетику або ІТ, що робить країну вразливішою до зовнішнього впливу.

5. Контроль над медіа: Використання підконтрольних медіа для поширення пропаганди, яка відверто не підтримує Росію, але натякає на необхідність "відновлення відносин", критикуючи західну політику або підтримку Заходу.

Такі дії могли б підривати національні інтереси, зберігаючи при цьому видимість патріотичної діяльності. Далі президент міг би продовжувати діяти поступово, щоб не викликати різкої реакції суспільства чи міжнародної спільноти.
Ось можливі наступні кроки:

6. Налагодження тіньових зв'язків із агресором: Під виглядом "дипломатичних зусиль" для припинення конфлікту або економічної співпраці з'являлися б неформальні канали комунікації з Росією. Це могли б бути економічні угоди, вигідні для олігархів іншої держави, або лобіювання інтересів проросійських компаній.

7- Зміна кадрів у силових структурах: Призначення на ключові посади у правоохоронних органах, армії та службі безпеки людей, які мають приховані проросійські симпатії або тісні зв'язки з Росією. Це дозволило б поступово отримувати контроль над важливими державними інститутами, знижуючи їхню ефективність у захисті національних інтересів.

8- Ослаблення оборонної політики: Під різними приводами — наприклад, економічною кризою або необхідністю скорочення витрат — зменшувалося б фінансування оборони, армії та національної безпеки. Це могло б ослабити здатність країни захищатися, особливо у критичні моменти.

9- Приведення до влади інших проросійських сил: Використовуючи контрольовані медіа та адміністративний ресурс, президент сприяв би зростанню популярності партій та рухів, які прямо або побічно підтримують проросійський курс. Це могло б включати створення нових політичних проектів або підтримку старих.

10- Руйнування міжнародних альянсів: Президент міг би навмисно створювати конфлікти із західними союзниками — ЄС, НАТО або США — під виглядом "захисту національних інтересів". Наприклад, зупинка реформ або порушення міжнародних угод, що викликало б напруження у відносинах із Заходом і зробило б країну більш ізольованою.

11- Інформаційні операції: Через медіа та соціальні мережі просувалися б наративи, що дискредитують західну допомогу або партнерів, щоб посіяти сумніви серед населення щодо того, чи варто взагалі покладатися на західну підтримку. Це могло б поступово підготувати ґрунт для зміни курсу на зближення з Росією.

12- На завершення, стратегія могла б полягати у тому, щоб довести суспільство до виснаження війною або економічною кризою, після чого пропонувати "компромісний" мир або домовленості з Росією як єдиний вихід із ситуації.

------------------------------
Знаєте, ця відповідь мене дуже вразила, бо практично все, що в неї "прозвучало"  наш теперішній глава держави виконав. Може це збіг? І ШІ написав для мене те, що я хотіла почути, але ж в логіці йому не відмовиш. Все розкладено по поличках. Ви як гадаєте?

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #51 : 28 Лютого 2026, 21:47:16 »

Чому Пізанська вежа популярніша за сотні «ідеальних» дзвіниць?

Ми часто картаємо себе за помилки, вважаючи їх ознакою слабкості або непрофесіоналізму. Проте історія доводить протилежне: геніальність часто ховається за «кривим штрихом».

Від випадкового відкриття пеніциліну до забудькуватості Гаррісона Форда на зйомках «Індіани Джонса» — світ стає кращим завдяки нашим «щасливим випадковостям».

Із нової статті  Магія «кривого штриха»: Як помилки іноді стають шедеврами на порталі "Погляд на Світ" ви дізнаєтесь:

✅ Чому перфекціонізм — це «золота клітка» для мозку.
✅ Як імпровізація Леонардо Ді Капріо змінила історію кіно.
✅ 5 кроків, як перетворити власний промах на унікальну перевагу.

Дозвольте собі бути недосконалими. Саме в цьому ваша найбільша сила.

https://www.youtube.com/shorts/ZbLy2u0pujc
https://www.instagram.com/p/DVTnJEXjPvY/

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #50 : 21 Лютого 2026, 12:35:33 »

Віра — це слабкість чи фундамент виживання?

Чи замислювалися ви, що ми віримо у щось щосекунди? Навіть коли стверджуємо, що ми переконані атеїсти чи скептики. Віра в завтрашній день, у справедливість, у кохання або просто в те, що стілець під нами не зламається — це невидима нитка, яка тримає наш світ.

У новій статті на «Погляді на Світ» ми розбираємося:

✅ Чи існують люди без віри насправді?
✅ Що відбувається з психікою, коли зникають усі ідеали?
✅ Як знайти власний «якір» у турбулентні часи?

Запрошую до дискусії на сайті або до продовження дискусії на форумі.

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #49 : 09 Лютого 2026, 05:21:30 »

На сайті з'явилась нова стаття в рубриці "Думки вголос":"Зимові відчуття. Невеличка подорож у зимовий ліс."

Пориньте в емоційну розповідь про перший сніг, який перетворює світ на казку. Відчуйте кришталеву тишу зимового лісу, свіжість морозного повітря та глибоку внутрішню гармонію, що народжується серед білосніжних просторів. Оповідь про справжню магію зими.

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #48 : 29 Січня 2026, 19:13:55 »
Жалість чи співчуття: де проходить межа нашої людяності?

Ми часто вживаємо ці слова як синоніми, але за своєю суттю вони є протилежними векторами людської душі. На перший погляд, і жалість, і співчуття народжуються з одного джерела — реакції на чужий біль. Проте їхній вплив на того, хто страждає, кардинально різний.

Жалість — це почуття дистанції. Коли ми шкодуємо когось, ми мимоволі ставимо себе на сходинку вище. Це погляд згори вниз. У жалості багато пасивності: ми зітхаємо, кидаємо монету тому, хто стоїть на паперті, або кажемо «бідненький», але в глибині душі відчуваємо полегшення, що це сталося не з нами. Вона консервує людину в її нещасті, підкреслюючи її безпорадність. Жалість каже: «Ти слабкий, мені тебе шкода».

Співчуття — це почуття рівності. Воно не дивиться звисока, воно стає поруч. Це активний стан, що виникає з емпатії — здатності відчути чужий біль як свій власний. Співчуття не принижує, воно дає опору. Якщо жалість — це просто емоція, то співчуття — це дія, навіть якщо ця дія полягає лише в тому, щоб мовчки вислухати. Воно каже: «Я бачу твій біль, я з тобою, і ти не один».

Люди в скруті часто кажуть: «Не треба мене жаліти». І це справедливо. Людина в біді потребує не констатації своєї слабкості, а підтвердження своєї сили. Співчуття шукає в іншому ресурс для одужання, тоді як жалість бачить лише рану.

Вибір між ними — це іспит на нашу зрілість. Чи готові ми не просто «пожаліти», а розділити тягар?

Зрештою, світ рятує не кількість вилитих сліз, а кількість простягнутих рук.

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #47 : 09 Січня 2026, 12:57:57 »

Ми щодня вбиваємо тисячі власних доль. Звучить моторошно? Але це і є суть нашого вибору.

Щоразу, коли ми кажемо «так» одній можливості, ми кажемо «ні» сотням інших сценаріїв.

Обираючи фах, ми прощаємося з нереалізованим талантом. Обираючи місто — з іншим життям.

Вибір — це не просто рішення. Це архітектура нашої душі. Як не боятися «садів розбіжних стежок» і чому відмова від вибору — це теж шлях (але куди він веде)?

Запрошую до роздумів у новій статті на моєму порталі.

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #46 : 12 Листопада 2024, 11:35:37 »

Що таке душа для вас? Чи є душа? Чи відокремлена вона від свідомості?

Для мене душа - це мій внутрішній світ, незрозумілий, але усвідомлений. Це думки, це "діалоги" з самою собою та внутрішні суперечки. Це сприйняття чи неприйняття чогось чи когось з несвідомої причини...

Мені здається, що саме душа дозволяє нам по-справжньому відчувати цей Світ. Це наші емоції, наші переживання, наші роздуми...

Іноді душею можна зрозуміти те, що не розумієш розумом, бо ж не все можна пояснити у цьому світі словами...

У існування душі я вірю і відчуваю її в собі, як щось невід'ємне від мене. Щодо того, чи відокремлена вона від свідомості - не знаю... Швидше за все що так...

Роздуми та афоризми на цю тему можна почитати тут.

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #45 : 06 Листопада 2024, 15:22:48 »

Десь років 10 тому я прийняла для себе важливе рішення у житті, і дуже шкодую, що не прийняла його набагато раніше.

Тоді я вирішила більше не звертати уваги на те, що думають про мене та мої вчинки чужі мені люди.

Ось просто раз – і припинила звертати увагу. Яка мені справа до чужих думок про мене та чужих оцінок зрештою? І навіщо мені чужі таргани у голові, коли своїх цілком вистачає.

Навіщо боятися когось розчарувати, навіщо лізти в суперечки та доводити свою правоту чи виправдовуватися (що ще гірше)?

Як доведено вже на багаторічній практиці – кожен все одно залишається при своїй думці, а в суперечці істина народжується вкрай рідко й то з неймовірними потугами та побічними «ускладненнями». Набридло витрачати час на «переливання з порожнього в порожнє».

Після ухвалення такого рішення я відчула себе вільною! Я відмовилася від спілкування з людьми, які мені нецікаві, і з якими раніше вимушено спілкувалася через деякі життєві обставини або зобов'язання (наприклад, з родичами з Росії та Білорусії).

Я не переписуюсь у Мережі з людьми, з якими розходжуся з ідейних та політичних міркувань просто тому, що не хочу нікому нав'язувати свою думку і не хочу, щоби хтось нав'язував мені свої.

Я навчилася говорити ні, коли мені справді не хочеться щось робити або якщо я вважаю це неправильним. Я не дозволяю маніпулювати собою, як і не намагаюсь сама маніпулювати іншими.

Я допомагаю тим, кому хочу допомогти, а не тим, кого для допомоги мені радять інші. І не тому, що я не довіряю іншим, а тому, що допомога повинна йти від душі, від серця. А для цього треба вникнути в проблему, перейнятися нею. Зрозуміти, що тебе всерйоз зачепило і не відпускає. Відчути всередині тепле приємне тепло від думки, що ти хочеш і можеш допомогти.
І… зробити це не для реклами чи  чийогось схвалення, а просто тому, що це лише моє обдумане рішення.

І за всі ці 10 років  я жодного разу не пошкодувала про ухвалене рішення...

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #44 : 19 Жовтня 2024, 11:06:57 »

А чи не замислювалися ви що іноді наше життя – нагадує своєрідний витвір мистецтва. Ну як книжка, фільм, спектакль, картина в одному флаконі? Краєвиди, розділи, сторінки, картини, малюнки.

Тільки уявіть, що хтось написав п'єсу і відвів нам у ній роль певного персонажа. І цей невідомий хтось таким чином «вписав» нас у вигадане ним життя. Але на власний розсуд. Не питаючи нас – чи так ми це уявляємо і чи цього хочемо.

Адже ми, можливо, мріємо про щось зовсім інше, плануємо по-своєму своє подальше життя…

А тут миттєво наше життя перетворюється на сцену з декораціями…

І світ навколо змінюється, але ми не можемо нічого змінити...  Бо не ми автори того, що відбувається...
І на жаль, просто вийти з цієї сцени теж не виходить, бо декорації вже стоять і не дають цього зробити.
До того ж багато дуже людей вже задіяно, і вони вже виконують свої ролі, які їм написали і визначили у дуже поганій та страшній п'єсі.

Судорожно шукаємо вихід із цього нескінченного лабіринту, але вихід тільки один - спільними зусиллями постійно змінювати і ламати написаний кимось невдалий сценарій, змінивши сумний фінал на той, якій би нас повністю задовольняв.
Бо ми сильні й не дозволимо використовувати нас як слухняних акторів у чиємусь божевільному театрі...

Offline Лора

• Администратор
  • *
  • Thank You
« Відповісти #43 : 13 Жовтня 2024, 20:26:14 »
Мій сьогоденний настрій точно відповідає двом цитатам Джорджа Орвелла. Іноді мені здається, що повторюється його 1984 рік... Дежавю якесь...

Отже цитати:

1. "...Люди, які голосували за невдах, злодіїв, зрадників та шахраїв, не є їхніми жертвами. Вони співучасники"

2. "Якщо свобода щось і значить, то це право сказати людям  те, чого вони не хочуть чути."