З недавніх пір спілкування з штучним інтелектом мене іноді по справжньому дивує. Вчора якось не могла заставити себе нічого робити. Ну, по-перше, була неділя - вихідний, а по-друге, настрій був так собі... зовсім не творчий.
Тому вирішила поспілкуватися з ШІ. І тому що мене дуже хвилює те, що відбувається з 2019 року, питання, яке я задала ШІ склалось само собою.
Питання:
Опиши, що би ти робив, якби був президентом України, який вдає з себе патріота, але насправді є проросійським агентом?І ось що я отримала у відповідь.
ВІДПОВІДЬ ШІ:Якби президент був таким, якого описуєш, то його дії могли б виглядати наступним чином:
1- Публічне позиціонування як патріота: Він активно використовувала б патріотичну риторику, підтримувала б на словах армію та українську культуру. Це допомогло б зберігати підтримку серед населення та уникати підозр.
2. Прихована підтримка інтересів Росії: На практиці він або його оточення могли б просувати рішення, які таємно сприяють російським інтересам. Це може бути поступове ослаблення якихось введених раніше санкцій, блокування важливих оборонних рішень або зближення з проросійськими політиками.
3. Дискредитація опозиції: Влада могла б використовувати державні ресурси для дискредитації опозиційних сил або громадських діячів, які виступають проти російської політики, використовуючи медіа або правоохоронні органи.
4. Занепад стратегічних секторів: Під виглядом "економічних реформ" могли б прийматися рішення, що послаблюють стратегічні сектори, наприклад, оборону, енергетику або ІТ, що робить країну вразливішою до зовнішнього впливу.
5. Контроль над медіа: Використання підконтрольних медіа для поширення пропаганди, яка відверто не підтримує Росію, але натякає на необхідність "відновлення відносин", критикуючи західну політику або підтримку Заходу.
Такі дії могли б підривати національні інтереси, зберігаючи при цьому видимість патріотичної діяльності. Далі президент міг би продовжувати діяти поступово, щоб не викликати різкої реакції суспільства чи міжнародної спільноти.
Ось можливі наступні кроки:
6. Налагодження тіньових зв'язків із агресором: Під виглядом "дипломатичних зусиль" для припинення конфлікту або економічної співпраці з'являлися б неформальні канали комунікації з Росією. Це могли б бути економічні угоди, вигідні для олігархів іншої держави, або лобіювання інтересів проросійських компаній.
7- Зміна кадрів у силових структурах: Призначення на ключові посади у правоохоронних органах, армії та службі безпеки людей, які мають приховані проросійські симпатії або тісні зв'язки з Росією. Це дозволило б поступово отримувати контроль над важливими державними інститутами, знижуючи їхню ефективність у захисті національних інтересів.
8- Ослаблення оборонної політики: Під різними приводами — наприклад, економічною кризою або необхідністю скорочення витрат — зменшувалося б фінансування оборони, армії та національної безпеки. Це могло б ослабити здатність країни захищатися, особливо у критичні моменти.
9- Приведення до влади інших проросійських сил: Використовуючи контрольовані медіа та адміністративний ресурс, президент сприяв би зростанню популярності партій та рухів, які прямо або побічно підтримують проросійський курс. Це могло б включати створення нових політичних проектів або підтримку старих.
10- Руйнування міжнародних альянсів: Президент міг би навмисно створювати конфлікти із західними союзниками — ЄС, НАТО або США — під виглядом "захисту національних інтересів". Наприклад, зупинка реформ або порушення міжнародних угод, що викликало б напруження у відносинах із Заходом і зробило б країну більш ізольованою.
11- Інформаційні операції: Через медіа та соціальні мережі просувалися б наративи, що дискредитують західну допомогу або партнерів, щоб посіяти сумніви серед населення щодо того, чи варто взагалі покладатися на західну підтримку. Це могло б поступово підготувати ґрунт для зміни курсу на зближення з Росією.
12- На завершення, стратегія могла б полягати у тому, щоб довести суспільство до виснаження війною або економічною кризою, після чого пропонувати "компромісний" мир або домовленості з Росією як єдиний вихід із ситуації.
------------------------------
Знаєте, ця відповідь мене дуже вразила, бо практично все, що в неї "прозвучало" наш теперішній глава держави виконав. Може це збіг? І ШІ написав для мене те, що я хотіла почути, але ж в логіці йому не відмовиш. Все розкладено по поличках. Ви як гадаєте?